En oversikt over de ulike formene for hårtap

En tråd i 'Hår og hårtap generelt' startet av Jens86, 8 Aug 2014.

 1. Jens86

  Jens86 Administrator

  Innlegg:
  1.326
  Liker mottatt:
  190
  annonse:

  Selv om de aller fleste på dette forumet lider av androgen alopeci, finnes det mange forskjellige former for hårtap. I denne posten vil jeg gi en rask innføring i de forskjellige typene hårtap.


  Androgen Alopeci
  Også kalt: mannlig hårtap, mannlig arvelig hårtap, alopecia androgenetica
  Dette er den vanligste formen for hårtap, og skyldes en genetisk følsomhet ovenfor androgenet dihydrotestosteron (androgen = mannlig kjønnshormon, alopeci = hårtap). Denne formen for hårtap kan ramme både kvinner og menn, og gir hos menn det klassiske "hesteskomønsteret", mens det hos kvinner gir tynning over hele hodet. Det finnes allerede såpass mye informasjon om denne typen hårtap på dette forumet at jeg ikke kommer til å gå nærmere inn på det i denne oversikten.
  Se også: Årsaker til hårtap, Norwood-skalaen


  Alopecia Areata
  Også kalt: flekkvis hårtap
  Alopecia areata er en fellesbetegnelse for ulike typer av en autoimmun hudsykdom. Kroppens immunforsvar angriper av en hittil ukjent grunn hårsekkene i huden, som fører til flekkvis hårtap. De fleste blir rammet før de er 30 år, og både menn og kvinner kan oppleve denne sykdommen. Det er ikke bevist at alopecia areata er ikke arvelig, men forskning tilsier at sykdommen har økt familiær forekomst.

  Hårtapet kan ramme både hodet og andre steder på kroppen, som for eksempel i skjegget. Sykdommen starter som regel med små, runde, glatte hårløse flekker som gradvis vokser seg større. Hvor mye av kroppen som blir rammet varierer fra person til person. Noen vil bli helt hårløse på hodet (alopecia totalis) og andre mister alt hår på kroppen - til og med øyenbryn og kjønnshår (alopecia universalis). Hårsekkene til de som er rammet forblir levende, og rundt 90% får tilbake håret innen to år. Noen får aldri håret tilbake, mens andre kan få det tilbake etter flere år.

  Behandling
  Det er til en viss grad mulig å behandle alopecia areata med kortison. Resultatene varierer med hvor stort omfanget av sykdommen er - noen få, små hårløse flekker kan i en kort periode behandles med påsmøring av sterk kortisonsalve i og rundt områdene som er rammet. Behandling med kortison har imidlertid flere uønskede bivirkninger. For personer som er hardt rammet av sykdommen er ofte hårsystemer/parykker den beste (og eneste) muligheten.
  Se også: Landsforeningen for alopecia areata


  Telogen effluvium
  Håret har tre faser:
  • Vekstfasen, den anagene fasen
  • Overgangsfasen, den katagene fasen
  • Hvilefasen, den telogene fasen
  Hos personer som lider av telogen effluvium har et unormalt stort antall av hårsekkene gått inn i den telogene fasen, hvilefasen, på samme tid. Dette fører til tynning over hele hodet, da håret ikke gror i denne fasen. Årsaker til denne formen for hårtap er ofte store påkjenninger på kroppen, som for eksempel sykdom, fysisk og psykisk stress, fødsel, mangefult kosthold, at en har sluttet på p-piller og narkotika. Telogen effluvium kan ramme både menn og kvinner.

  Behandling
  Selv om det kan virke skummelt å miste mye hår på en gang er telogen effluvium ufarlig. Det vil kun være en midlertidig periode med hårtap, som vil gå over av seg selv. Hodebunnen vil ikke påvirkes hos de aller fleste, og håret vil vokse tilbake med tiden. Hårveksten går som regel tilbake til normalt etter 6-9 måneder.
  Se også: Mat, vitaminer og mineraler som er bra for håret, En liste over ting som er dårlig for håret ditt


  Anagen efflivium
  Som nevnt over er den anagene fasen vekstfasen til hårene. Denne fasen kan vare i mange år, avhengig av hvor på kroppen håret vokser. Personer som gjennomgår strålebehandling og cellegift kan oppleve å miste disse hårene. Dette kalles anagen efflivium.

  Cellegift
  Omfanget av hårtapet varierer ut i fra hva slags cellegift som blir brukt. Noen opplever at alt håret faller av, andre mister bare noe av håret. Håret vil vokse tilbake etter endt behandling. Noen sykehus tilbyr en såkalt ishette for å motvirke hårtapet ved cellegiftsbehandling.

  Strålebehandling
  For de som gjennomgår strålebehandling vil også hårtapet variere. Hos de aller fleste vil håret vokse ut, men dersom det er en veldig kraftig behandling kan man risikere at håret er borte for godt.

  Trichotillomania
  Også kalt: hårnappingslidelse
  Dette er en tilstand hvor man napper ut sitt eget hår fra hodet, øyebryn, øyevipper eller andre steder på kroppen, og i noen tilfeller spiser det. Navnet er gitt av den franske dermatologen Francois Hallopeau, og stammer fra gresk: trich- (hår), till(en) (å dra i noe) og mania (mani).

  Det er vanlig å skille mellom ubevisst og bevisst napping:
  • Bevisst napping: ofte relatert til angst, depresjon og stress. I tillegg forekommer negative tanker som "dette håret passer ikke inn", "jeg må nappe øyevippene mine, de er stygge" ol.
  • Ubevisst napping: har ikke noen sammenheng med psykologiske faktorer. Det er forsket både på biologiske og genetiske faktorer uten at man har kommet frem til noen konklusjon.
  Trichotillomania forekommer ofte i forbindelse med stressende perioder eller alvorlige hendelser i livet. Kvinner og jenter er mer utsatt enn menn, og lidelsen forekommer oftest i aldersgruppen 9-13 år. Alt i alt regner man med at mellom 0.6% og 4% av verdens befolkning opplever denne lidelsen.

  Behandling
  Behandlingen er avhengig av alderen til den som er rammet. Yngre personer vil ofte vokse det fra seg. Hos ungdom er det viktig å gjøre personen og familien oppmerksom på diagnosen. Ikke-medisinske behandlinger, som for eksempel adferdsendring, kognitiv terapi og psykologer og psykiatere kan vurderes. Hos voksne mennesker er lidelsen ofte forbundet med andre psykiske lidelser, og psykologer og psykiatere er regnet som beste behandlingsmuligheter.


  Traction Alopecia
  Denne formen for hårtap skyldes hovedsakelig at håret blir utsatt for drakrefter. Dette kan komme av for eksempel frisyrer hvor håret blir strammet (hestehaler, fletter og "cornrows"), eller av hodeplagg som er for stramme, for eksempel hjelmer. Hårtapet forekommer oftest i hårlinjen og vikene og afrikanske kvinner er mest utsatt da stramme frisyrer forekommer oftere. Traction alopecia kan ramme både menn og kvinner i alle aldere. Hos de aller fleste vokser håret tilbake om man fjerner årsaken til hårtapet.


  Kilder
   
  #1
  Sist redigert: 11 Aug 2014
  Candide, Keep my hair og Finasteride liker dette.