Hår og hårsekker

En tråd i 'Hår og hårtap generelt' startet av Jens86, 5 Mai 2013.

 1. Jens86

  Jens86 Administrator

  Innlegg:
  1.326
  Liker mottatt:
  190
  annonse:

  Hår
  Hårets primærfunksjon er å beskytte huden og å hjelpe huden med varmeregulering. Allerede under svangerskapet dannes hår hos fosteret i form av celler i overhuden, som senere vokser seg ned i lærhuden hvor det videreutvikles til hårtapper. Disse blir senere til hårsekker. Det finnes to typer hår på menskekroppen, terminalhår og velushår. Velushår er de små, usynlige hårene vi har over hele kroppen, mens terminalhår er synlige kroppshår, som man for eksempel håret man har på hodet. Hår består av det samme stoffet som negler består av, keratin.

  Hårets syklus
  Man deler hårets syklus inn i tre faser:
  1. Vekstfasen, den anagene fasen - varighet 2-6 år. Ca. 90% av håret på hodet er til en hver tid i denne fasen.
  2. Overgangsfasen, den katagene fasen - varighet 1-2 uker. Håret slutter å gro, hårsekkene skrumper inn og blir inaktive.
  3. Hvilefasen, den telogene fasen - varighet 1-2 mnd. Håret endrer karakter, beveger seg opp til hudoverflaten og faller av.
  Håret returnerer til deretter vekstfasen.
  Hvert hår/hårsekk har en individuell syklus, slik at man ikke mister alle hårene på en gang. Det er normalt å miste 50-100 hår i døgnet.

  Hårsekker
  Hvert hårstrå sitter i en hårsekk. Hårsekken er en fordypning i huden. Overhuden er bare 0,2 mm tykk, og under denne er lærhuden. Hårsekkene går 3-5mm ned i dette hudlaget. Nederst i hver hårsekk stikker papillen opp. Dette er en tapp med en "lue" av celler som stadig deler seg. De skyves oppover etter hvert som det dannes nye celler. Det er dette som blir til hår, og dette laget kalles vekstlaget. Store papiller har bedre vekstlag enn små, og gir derfor tykkere og grovere hår enn små papiller. Jo fortere cellene deler seg, desto fortere vokser håret. Det er blodårer som leder inn til papillene. Disse forsyner cellene i vekstfasen med næring, bl.a. aminosyrer som cellene setter sammen til proteiner. Håret som er nederst i hårsekken er mykt, dette blir stivere etter hvert som det vokser opp gjennom hårsekken.

  Like over vekstlaget ligger melanocyttene. Disse cellene lager fargede melaninkorn, som andre celler tar opp slik at håret får farge. I melanocyttene er det et enzym som lager malanin av tyrosin, som er en aminosyre. Tyrosin finnes i de proteinene vi spiser og fraktes til melanocyttene med blodet.

  Etter hvert som håret vokser gjennom hårsekken hvor veggene blir det smurt av talg. Talg inneholder fettstoffer og fettsyrer og er svakt sur. Hårets naturlige pH-verdi ligger derfor på mellom 5 og 6.

  Videoforedrag og hår
   
  #1
  Sist redigert: 24 Jan 2014
   
  : hår, hårsekker