Minoksidil

En tråd i 'Tradisjonell behandling' startet av Jens86, 1 Jun 2013.

 1. Jens86

  Jens86 Administrator

  Innlegg:
  1.326
  Liker mottatt:
  190
  annonse:

  Minoksidil
  • Farmasøytisk navn: Minoksidil
  • Produkt(er): Recrea Forte, Kirkland
  • Pakningsdosering: 60 ml 5% aktivt virkestoff
  • Klassifisering: Hårvekststimulerende middel.
  • Halveringstid: 22 timer (når påført utvortes)
  Ressurser
  Bakgrunn
  Minoksidil ble brukt som behandling mot høyt blodtrykk i tablettform. Økt hårvekst ble registrert som en bivirkning, og Upjohn Corporation lanserte «Rogaine» i USA og Canada på 1980-tallet, en 2% minoksidilløsning som påføres lokalt, mot hårtap. I Europa og Asia fikk produktet navnet «Regaine». Patenten gikk ut 11. februar 1996, og det finnes nå flere tilbydere.

  Hva er minoksidil og hvordan virker det?
  Minoksidil er en medisin utviklet mot høyt blodtrykk som fungerer ved å utvide blodårer perifert i kroppen for å øke blodgjennomstrømningen. Hvorfor minoksidil hjelper mot hårtap er det ingen som har en endelig forklaring på, men den vanligste oppfatningen er at minoksidil utvider blodårene som fører til økt tilgang på oksygen, blod og næring til hårsekkene. Man tror at dette fører til at hår i den telogene fasen (hvilefasen) går over til den anagene fasen (vekstfasen). Dette fører til at hårene i den telogene fasen faller ut, så det er vanlig med økt hårtap når man starter på minoksidil, for at nye hår i den anagene fasen skal vokse ut (etter ca. 2-3 uker). Virkningen av minoksidil opphører 30-60 dager etter man slutter å bruke det. Merk at minoksidil IKKE stopper hårtap, men stimulerer til hårvekst!

  Produkter
  I Norge selges minoksidil under merkenavnet «Recrea Forte», en 5% minoksidilløsing som er et liniment som påføres lokalt i hodebunnen to ganger daglig. Recrea Forte er reseptfritt og kan kjøpes på apoteket. I USA kunne man tidligere få minoksidilløsinger så høyt som 15% til bruk i hodebunnen, men dette ble ulovlig i 2012, og 5% minoksidilløsinger er det sterkeste man får tak i lovlig. Man kan fortsatt bestille minoksidilløsinger på 10% og 15% via internett, men dette anbefales ikke på grunn av mulige bivirkninger. All forskning gjort på området viser at en standard 5% minoksidilløsing har veldig gunstig effekt for hårvekst.

  Det rimeligste alternativet er å kjøpe Kirkland 5% via Ebay. Ett års forbruk av Kirkland 5% Minoxidil koster omtrent det samme som en måneds forbruk av Recrea Forte 5% Minoksidil.

  Forskning og resultater
  Ettersom effekten minoksidil har på hårtap har vært kjent lenge, har det vært gjort mye forskning på området. Resultatene er veldig oppløftende. Felles for resultatene er at menn som har mistet håret i mindre enn fem år og ikke har et større skallet område enn ca. 10 cm får de beste resultatene, samt at minoksidil har mye større effekt på kronen enn på vikene. Jo tidligere man begynner med minoksidil som et hjelpemiddel mot hårtap, jo større effekt vil behandlingen sannsynligvis ha. Som nevnt tidligere vil man ofte merke økt hårtap de første 2-3 ukene, deretter økt hårvekst. Normalt vil man kunne se resultater etter 2-4 måneder.

  Bivirkninger
  (kilde)
   
  #1
  Sist redigert: 13 Aug 2014